RÓLAM ÍRTÁK

Ki vagyok én?
Műsor
Képek
Videó
Szinkron
Szenvedélyek
Rólam írták

 

 

Nicolas Cage magyar hangja: Józsa Imre


A Nemzet Aranya 2. nagyjából a huszadik film, amiben Józsa Imre hangján szól hozzánk Nicolas Cage.  A lendületes művész harminc éve hű a József Attila Színházhoz, így színpadon is bármikor láthatjuk nívós szerepekben. A mozifilm kapcsán most elsősorban a szinkronizálásról beszélgettünk vele.
 

Húsz film után még tud-e Önnek újat mondani Nicolas Cage játéka, és egyáltalán, milyen színésznek látja? Változatosnak tartja a játékát?

Szeretem a profizmusát, a kisugárzását. Jó vele dolgozni, izgalmas partner. Mostanra már félszavakból is értjük egymást – kezdi mosolyogva. – Azonban az amerikai színészek esetében nem feltétlenül az a követelmény, hogy változatosak legyenek. Nem tudom, színpadon milyen lenne az alakítása. A filmvásznon viszont annak a hollywoodi elvárásnak, hogy önmaga legyen, és ne más bőrébe bújjon, hanem inkább a karaktert rángassa magára, tökéletesen megfelel. Az amerikai filmekben egyébként leginkább a vágási technika nyűgöz le, na és a forgatókönyveik sem rosszak.

A mozifilmeket fél-1 perces tekercsekre vágva szinkronizálják, és nem is a jelenetek sorrendjében. Így a hangjukat kölcsönző színészek gyakran nem is látják egy az egyben a filmet. Be szokott ülni utána a moziba, hogy elejétől a végéig megnézze az alkotást?

Cage filmjeire például nem feltétlenül. De legutóbb a Táncoló Talpakat megnéztem, amiben Ramon figurájának adtam a hangom, akit az eredetiben Robin Williams szólaltatott meg.

Nézőként milyen típusú filmek ültetik le a vászon elé? Szinkronizált, vagy feliratos filmekre voksol?

Imádok szinkronizálni, a filmeket mégis felirattal nézem szívesebben. Moziba is járok és otthon, DVD-n is gyűjtöm a minőségi alkotásokat. Olyan produkciókat kedvelek, amelyek értékeket képviselnek és egyúttal feltöltődést is nyújtanak számomra. Időről időre előveszem például a Casanovát, Alain Delonnal a főszerepben, de nagy kedvencem a Milos Forman által rendezett Amadeus is.

Kik a kedvencei azok közül a színészek közül, akiknek rendszeresen kölcsönzi a hangját?

Egyikük Anthony Edwards, őt a Vészhelyzet Green doktoraként éveken át szólaltattam meg. Mostanában már ritkábban, egy-egy filmben találkozom vele. Szintén felejthetetlen számomra, hogy Dudley Moore-t az Arthur 1-2.-ben is szinkronizáltam. Ezen kívül nagy büszkeségem, hogy pályám elején a Zeffirelli-féle Rómeó és Júliában Rómeó hangja lehettem. Manapság sajnos az eredeti jogok elévülésével sok korábbi filmet újra szinkronizálnak. Ezt a produkciót szerencsére nem érte még el ez az újítási hullám.
A visszajelzések szerint nagyon sokan szerettek a South Park Garrison tanár uraként is. Ez a szerep és műfaj egyáltalán nem az én világom, de talán éppen ezért jelentett kihívást a feladat.

Hogyan emlékszik vissza arra, amikor először szinkronizált?

Az első főszerepemet máig fel tudom idézni. ’76-ban, harmadéves főiskolásként egy szovjet katonát szólaltattam meg. A történet szerint találat érte a hajóját a jéghegyek között. Miközben teljes menetfelszerelésben menekült a zord, elhagyatott tájon, még egy ellenséges német gépet is sikerült kilőnie egyedül. Néhány egész mondat kivételével a teljes másfél órás filmet végig kellett vacognom és lihegnem. Mondtam is a kollégáknak, hogy mire végzünk, hívhatják az ambulanciát.

Hogyan tartja karban a hangját?

Nem nagyon tudok vigyázni rá, hiszen nap mint nap használom. A dohányzást viszont már több mint tíz éve abbahagytam, és általában is igyekszem kímélni a hangom. Donald kacsa szerepét a Disneynél például azért nem vállaltam el, mert a napi munka során annyira igénybe vette volna a hangszálaimat, hogy azt az esti színházi előadásaim sínylették volna meg.

Szinkronos vagy színházi munkáival kapcsolatban kap-e gyakrabban visszajelzést a közönségétől? Gyakran felismerik a hangját?

Színházban a taps a folyamatos visszajelzés, és az, hogy a visszajáró törzsközönség már a gyermekeit, unokáit is hozza az előadásokra. Ami a szinkront illeti, ha belépek például egy üzletbe, és megszólalok, bizony gyakran felkapják a fejüket, hogy ismerős a hangom. Ilyenkor általában Nicolas Cage-re asszociálnak először.

 

Varga Orsolya

 

Világsztárok hangja

A teljesség igénye nélkül íme azon neves külföldi színészek impozáns listája, akiknek játékát Józsa Imre tette számunkra még emlékezetesebbé a hangjával: Terry Jones (Brian élete, Monthy Python) Chevy Chase, Keanu Reeves, Billy Crystal, Richard Dreyfuss, Tom Hanks, Michael Keaton, Roberto Benigni, Quentin Tarantino, Mike Myers, William H. Macy.  A sorozatok rajongóinak emlékezetébe pedig valószínűleg a Vészhelyzet Green dokijaként (Anthony Edwards), vagy a Melrose Place Michael Mancinijeként (Thomas Calabro) is bevésődött a hangja. Valljuk be, mindez már felérne egy szinkron Oscarral, ha lenne ilyen!